BlogDeugd

Zelfrespect • Sta in je kracht!

Deze keer gaat het over de deugd ‘Zelfrespect’. Daar hoort een heel mooi verhaal bij: TOVERBALLEN. Zo prachtig dat ik deze moest delen met je. Hij staat helemaal onderaan deze blog. Scroll dus snel verder, maar lees gerust de rest ook even ;-)

Herken je dit?

  • Mensen lopen in een grote boog om je heen en kijken je aan alsof je een heel gevaarlijk iemand bent.
  • Vrienden die je liever niet zien nu.
  • Jonge mensen waarvan hun ouders ze nu niet willen zien. Of wel, maar dan geen knuffel.
  • Je hebt geen of nauwelijks werk. Of misschien ben je je baan zelfs helemaal kwijt.

Al deze dingen kunnen heel veel impact hebben op jouw zelfrespect. Dus het is goed om even aandacht te besteden aan deze deugd.

Sowieso is het een mooie deugd, omdat deze jou uitdaagt om echt van jezelf te houden, ongeacht wat. Te leven volgens je eigen normen en waarden en goed voor je lichaam en geest te zorgen.

Jouw zelfrespect vergroten? Dit kan met deze oefeningen:

De Houthakker
Om jouw angsten, schaamte, etc. los te laten

Mediteer vervolgens op de mantra aham brahmasmi
Deze mantra helpt om immuun te zijn voor kritiek

Krijger 2
Terwijl je deze doet zegt je de volgende affirmatie:
Ik ben sterk, moedig en geconcentreerd
Ook al lopen mensen in een grote bocht om mij heen, ik blijf sterk en moedig
Ik houd de Corona-tijd vol en concentreer mij op handen wassen en afstand houden
Doe de Krijger aan allebei de kanten één keer

Als je klaar bent, voel dan na in de berghouding met gesloten ogen.

Ga rustig zitten en leg je handen op je hart.
Voel de liefde voor jezelf!

 


 

Het derde chakra is het chakra van eigenwaarde, zelfrespect en wilskracht.
Alleen gaat het hier wel om de wil vanuit jezelf.
Dus geen wil die jij jezelf oplegt om aardig gevonden te worden.
Of de lieve vrede te willen bewaren.
Of een wit voetje te halen.

Ik doe iedere dag de ademoefeningen van Wim Hof en dan zet ik af en toe mijn wil in. Omdat ik soms geen zin heb, maar het wel wil doen uit respect voor mijn lichaam. Om mijn lichaam en geest gezond te houden.

Wil je een heerlijke krachtige oefening doen voor jouw derde chakra?
Doe de kundalini strekhouding!
Indien je de Vuuradem beheerst, dan met de vuuradem doen.

 


 

Tijdens het werken met de deugd Zelfrespect kreeg ik een indrukwekkend verhaal toegezonden van Arianne van Galen. Het kwam precies op tijd en past zo mooi bij de deugd Zelfrespect.

Scroll snel verder, lees aandachtig en geniet van dit prachtige verhaal.

 

Namaste,

Patty

 


 

 

Stel je eens voor dat we allemaal als gekleurde balletjes op aarde zijn gekomen; rood, wit, blauw, groen, geel… alle kleuren van de regenboog.

Je gaat op avontuur en hebt ingetekend voor een hoog level. Zo kom jij, als geel balletje, in een gezin met blauwe ouders. Zij voeden je op in hun blauwheid waardoor jij niet meer geel bent, ook niet blauw, maar je wordt groen. Je gaat wennen aan jouw groen zijn. Het groen aan de buitenkant dringt steeds verder naar binnen en maakt het geel kleiner.

Je ouders zijn toch altijd een beetje teleurgesteld dat jij niet zo mooi blauw bent als zij. En jij bent in staat van verwarring, want je doet zo je best om ook blauw te zijn en je eindigt in groen. Dat je als geel balletje begonnen was, is al lang niet meer in je bewustzijn.

In de zandbak van het leven kom je veel andere groene balletjes tegen. Je herkent hen, vindt het prettig met hen, klaagt over je anders gekleurde ouders en je voelt je veilig. Echte vrienden die groene balletjes. Misschien trouw je wel met zo’n groen balletje.

Toch ontmoet je ook gele balletjes. Je vindt ze aantrekkelijk, maar ook spannend, alsof ze dwars door je heen kunnen kijken. Je zet ze op een voetstuk of je blijft er ver van weg.

Ergens midden in een crisis (quarter life, midlife, threequarter life of gewoon eenmaal per maand…) klopt dat gele balletje in jou door al dat groen heen. Het gele stemmetje fluistert, nodigt je uit en als je niet luistert, gaat het van binnen gele kleine kanonskogels afvuren. Tot het echt echt pijn gaat doen.

Langzaam aan of met een bliksemschicht verdwijnt het groen en je realiseert je dat je geel bent. Je ouders schudden vertwijfeld hun hoofd. Wat doet dat gekke kind nou weer?

Alle groene balletjes worden eerst heel verdrietig, bieden je een groen verfbad aan en als je dat niet meer wil, worden ze boos. Je bent zo veranderd, zeggen ze. Je bent de weg kwijt, je wordt vanzelf weer groen. En als dat niet gebeurt, worden ze woedend. We houden pas weer van je als je groen bent. Je voelt je echt schuldig en doet nog een tijd je best om groen te zijn wanneer je bij de groene balletjes bent, maar het is niet meer te houden. Het geel komt door je poriën naar buiten.

Met gebroken stem laat je je geel horen en je stem wordt sterker en sterker. Je wordt boos en dit geeft je levenskracht. Heel duidelijk zeg je HO tegen iedereen die jou anders wil kleuren. En bij elke HO bekrachtig jij je zelf.

Jij besluit volledig geel uit de kast te komen.

In het begin is het zo geweldig om geel te zijn dat je andere balletjes graag wil vertellen dat dat toch echt de ware kleur is. Sommige luisteren en laten zich vergelen en verlaten hiermee hun andere kleur. Je wordt boos dat anderen niet geel willen zijn en roept van de hoge toren dat zij ook geel moeten zijn!

Ben je overmatig boos, dan zou het ook nog best wel eens kunnen zijn dat dat paarse balletje, net iets triggert waar jij nog niet helemaal geel bent…

Je krijgt misschien kinderen met een gele bal en natuurlijk is jouw kind geel… of toch niet? Dat rode balletje in jouw wieg is jouw spiegel om jouw geel zijn te ownen en te genieten van de andere kleuren ballen. Het zou ook heel goed kunnen zijn dat jouw gele geliefde een andere kleur onder het geel heeft. En dat dat eigenlijk heel goed samen gaat met geel. Zonder samen een andere kleur te worden.

Wanneer je echt helemaal geel bent, dan kun je ook van de andere kleuren genieten. Je begrijpt ze niet helemaal, bent het ook niet met hen eens, jouw gele perspectief ziet dat anders. Maar je komt niet (meer ; ) met een wijsneuzerig vingertje dat die ander dezelfde kleur moet hebben als jij. Dat die ander niet boos mag zijn, of gelukkig, of levend, of dansend, of stil, of alleen, of samen, of baldadig, of verlegen, of, of, of.

Tot je volledig jouw kleur leeft in liefde. Dan zie je hoe mooi en kleurrijk deze wereld is. Vanuit daar handel je… of handel je niet.

Respecteer je kleur! Dat is zelfrespect.

 

Het mooie van dit avontuur is, is dat je altijd nog geler, roder, groener, paarser, blauwer kunt worden. Pas na je dood, kies je weer een andere kleur.