BlogDeugd

Welke deuren open jij in 2020 en welke ga je dicht doen?

Moed is een deugd die in de yoga hoog aangeschreven staat. Er wordt wel gezegd: moed is de essentie van je leven. Zonder moed zet je nooit een volgende stap. Moed laat je groeien en ontwikkelen. Je hebt altijd moed nodig om verder te gaan, nieuwe dingen te proberen en te ontdekken.

Mooi aan het einde van het jaar; wat je los wilt laten en waar je als het ware de deur voor wilt sluiten. EN JA… waarvoor open je dan een nieuwe deur?

Het schijnt dat we steeds beter de moed hebben om de grens aan te geven in wat we níet willen. De 17e eeuwse filosoof Spinoza had dit al voorspeld. Dat wij mensen rond deze tijd steeds beter nee kunnen zeggen en weten wat we niet willen. Alleen wat willen we wél? Dat is wat we vaak niet weten, welke nieuwe deur we willen openen. Hierdoor zijn veel mensen depressief en hebben last van slapeloosheid. Belangrijk is dus om te ontdekken waar jij de deur voor opent? En dan begint de deugd moed pas echt!

Waar sluit jij je deur voor zo aan het einde van dit jaar en waar open je hem dan voor?

2 simpele voorbeelden:

Een zeer goed bevriend stel is veganistisch geworden van de ene op de andere dag. Dus de deur gesloten voor alle dierlijke producten. Maar waar open je de deur nu voor? Want wat dan precies? Voor wat voor eten open je de deur? Soms kom je even in niemandsland omdat je niet precies weet hoe en wat je nu moet eten. Dan ga je ontdekken en heb je moed nodig om door te zetten.

Of bijvoorbeeld je besluit om vroeg op te staan. Je sluit de deur om lang in bed te blijven, maar waar open je de deur voor? Misschien voor yoga en meditatie?

Dus nogmaals: waar wil jij de deur voor sluiten? En welke open je voor 2020?