Geen categorie

Tevreden mensen zijn gezonder

Ben je ook zo tevreden over deze zomer?

Mij raakt de laatste zin op de achterkant van de kaart. “Ik ben dankbaar voor de gave tevredenheid. Zij toont mij dat het leven een geschenk is.”

Het kan je zoveel brengen wanneer je daar wat vaker bij stil staat. Wanneer ik kijk naar mensen die gezond oud zijn geworden dan zijn dat mensen die het leven met alles erop en eraan als een geschenk zien. Die tevreden zijn in iedere situatie. Zo mooi wanneer je dit kan. Tevreden mensen zijn gezonder!

Tevredenheid/ santosha is een van de niyama’s van het achtvoudig pad van Patanjali. Yoga kan je dus ook helpen om te leren meer tevreden te zijn.

Twee verhalen uit “Geluk is een vlinder”

Het geheim van tevredenheid

Een groot boeddhistisch meester kreeg bezoek van een paar mensen die zochten naar het geheim van tevredenheid. Zij vroegen: ”Grote meester, wat is het geheim van tevredenheid?”

De meester antwoordde: ”Als ik lig, lig ik. Als ik opsta, sta ik op. Als ik loop, loop ik. Als ik honger heb, eet ik. Als ik dorst heb, drink ik. Als ik moe ben, slaap ik en als ik moet poepen, poep ik.” Hierdoor raakten de bezoekers enigszins in de war en ze keken elkaar ongelovig aan. Dit kon toch onmogelijk het geheim van tevredenheid zijn? En dus vroeg een van hen: “Groot meester, drijf niet de spot met ons. Zoals u weet liggen, staan, lopen, eten en drinken wij ook en toch zijn wij niet tevreden en gelukkig.”

De meester zag dat de mensen hem niet begrepen en voegde er dus aan toe: “Je hebt gelijk. Jullie liggen, staan, gaan, eten en drinken ook. Alleen als jullie liggen, denken jullie al aan opstaan en als jullie opstaan, denken jullie al aan lopen. Als jullie lopen, denken jullie al aan eten en als jullie eten, denken jullie al aan drinken… Jullie lichaam en jullie geest zijn nooit op hetzelfde moment op dezelfde plek. Jullie gedachten verkeren ofwel in het verleden ofwel in de toekomst. Het leven vindt echter alleen in het heden plaats en alleen in het heden hebben jullie de mogelijkheid tevredenheid en geluk te ervaren.”

En nu jij. Je kunt in de vakanie of wanneer je geen vakanie hebt gewoon af en toe eens momenten nemen waarop wanneer je loopt, je alleen maar in jezelf zegt: “Ik loop, ik loop, ik loop…” enzovoort. Dat brengt je in het nu. Of ik zwem, ik zwem enz.

Nog een prachtig verhaal

Alles gaat voorbij

Een leerling beklaagt zich bij de meester: “Meester, ik ben helemaal niet tevreden over mijn vorderingen in het mediteren. Ik kan mij niet concentreren, mijn benen slapen, mijn rug doet pijn en het kost me de grootste moeite om wakker te blijven!”

Droogweg antwoordt de meester: “Dat gaat voorbij.”

Na een paar weken vertelt diezelfde leerling zijn meester vol vreugde: “Meester, mijn meditaties zijn geweldig, ik ben volledig geconcentreerd en klaarwakker. Mijn benen en rug doen geen pijn meer. Ik verkeer in een toestand van vrede”.

De meester antwoordt: “Ook dat gaat voorbij”.

 

Plus een mooie meditatie om zelf te doen

En neem de twee verhalen hier voor mee…

Ga rustig zitten op een vredige plek. Zoek wanneer je op vakantie bent een plek waar je een fijne energie voelt.

Voel hoe je zit en maak je rug lang, schouders ontspannen en gezicht ontspannen.

Begin dan rustig je aandacht bij je adem te brengen en herhaal inademend “dit” en uitademend “moment”.

Spreek van te voren af met jezelf hoe lang je gaat mediteren.

Zo kan je beide verhalen intregeren.

Succes en kijk iedere dag ook eens waar je tevreden over bent. Iets van jezelf én iets van een ander. Benoem dat laatste vooral ook naar de ander!