Blog

Soep is naastenliefde

naastenliefde deugd

……Naastenliefde is een houding van zorg en barmhartigheid tegenover alle mensen….

……Je toont naastenliefde wanneer je je in de positie van de ander verplaatst en oprecht met hem of haar begaan bent…..

…..Naastenliefde verbindt me met de hele mensheid…..

Als je deze zinnen leest, is naastenliefde zo’n groots, veelomvattende deugd. Het is niet alleen de liefde die je voelt voor je directe naasten zoals je goede familie en vrienden, het is ook de liefde voor de mensen buiten die eerste kring. Voor alle mensen, misschien zelfs voor iemand die je eigenlijk niet mag… Het is je inzetten voor de ander, zonder iets terug te verwachten. Naastenliefde, we hebben er vaak de mond van vol, maar als het erop aankomt? Dan houden we vaak de deur gesloten en bieden we geen helpende hand aan die ander. Dan zeggen we: ‘Dat moet de directe familie maar opknappen’…. ‘Het is niet ons probleem’. We merken dat we al snel tekortschieten.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik een paar jaar geleden geneigd was alleen mijn liefde uit te storten over de mensen in mijn binnenkring en slechts een klein kringetje daarbuiten. Dat kwam omdat ik vond dat ik het toen met mijn zware baan en gezin al druk genoeg had. In die periode stak mijn ego vaak de kop op en een duivels stemmetje fluisterde mij dan toe: “Jij hebt het al zwaaaaar genoeg, laat de ander ook maar eens wat doen”. Zo kun je jezelf best lang voor de gek houden en allerlei zorgen van de ander buiten de deur houden.

Maar dat gaat toch knagen…… het gevoel van naastenliefde laat zich niet wegvagen. Bovendien, voor het voelen van compassie voor de ander en onvoorwaardelijk te kunnen geven, is het toch echt nodig dat het goed zit met je zelfcompassie, met je tijd en aandacht. Liefde voor jezelf dus! En van daaruit kun je uitdrukking geven aan de liefde voor de ander en zelfs verder…..echte naastenliefde!

En zo kreeg naastenaastenliefde deugdnliefde voor mij weer betekenis doordat een buurvrouw mij, toen ik een keer ziek was, een lekkere pastaschotel bracht. Wat kan een mens zich door zo’n gebaar geholpen voelen! Ik vond het een teken van naastenliefde.

Nu moet ik zeggen, ik bof in de straat waar ik woon. Als buurtbewoners houden we bij elkaar een beetje een oogje in het zeil. En zo ook de laatste maanden. Bij een gezin met een ernstig zieke moeder bieden we als vanzelfsprekend elkaar de helpende hand. Rijschema’s van en naar het ziekenhuis worden gemaakt, buurtjes lopen regStel jezelf de volgende reflectievragen:elmatig met pannetjes eten en soep over naar de zieke buurvrouw. De kleinste kinderen worden af en toe mee genomen en we laten ons gezicht bij de buurvrouw zien. Een kopje koffie of thee, een woord van troost. En je moet weten; we liepen de deur niet plat bij elkaar. We hadden niet eerder dingen voor elkaar gedaan. Maar er wordt gezorgd, opgelet hoe het gaat met het gezin. We laten met onze zorgzaamheid zien dat we er voor hen zijn, we laten zien dat we met ze meevoelen en meeleven. We doen het in liefde, onvoorwaardelijk, zonder tegenprestatie te verwachten.

Weet je wat zo mooi is? Een ogenschijnlijk klein gebaar als een liefdevol gekookte maaltijd kan al als een groots geschenk worden ervaren. We kunnen echt wat betekenen met onze kleine uitingen van naastenliefde. Nog mooier is; er ontstaat een nog intenser verbinding tussen de buurtjes. Want naastenliefde verbindt!

Reflectievragen bij de deugd Naastenliefde:

  • Wat zou jij graag van een ander wensen als jij in dezelfde situatie van ziekte zou verkeren?
  • Kun jij je ego aan de kant zetten als je een ander kunt helpen die jou nooit een handje heeft toegestoken?
  • Verwacht jij altijd een tegenprestatie als jij iemand helpt?
  • Wat zou liefde doen?

 

Recept Troostsoepgegrilde tomaten soep

Zet de oven op 120 graden

Was 2 kg trostomaten

Leg een vel bakpapier op de bakplaat

Snijd de ongepelde tomaten doormidden en leg met de platte kant naar boven.

Leg er takjes rozemarijn, oregano of tijm tussen, bestrooi met keltisch zeezout en schiet er royaal olijfolie over heen. Bestrooi met grof gemalen zwarte peper.

Schuif de bakplaat in het midden van de warme oven en laat ca 2,5 á 3 uur garen.

Pak een grote soeppan en haal na 2,5-3 uur de tomaten uit de oven en doe ze in de pan. Blend met de staafmixer de tomaten fijn met een gedeelte van de kruiden.

Voeg evt. beetje water toe. Proef en voeg zonodig zout en peper toe.

Dien de borden op met basilicum en blokjes gerookte tofu, sojaroom of mini buffelmozarella balletjes.

Save

Save