Wat is Deugdenyoga?

Laat je innerlijk licht stralen!

Bij deze nieuwe yogavorm staat in iedere les een innerlijke kracht – een deugd – centraal bijvoorbeeld moed, vertrouwen, openheid, vreugde of creativiteit. Met de Deugdenyoga, worden de diepere betekenissen van een deugd geïntegreerd in houdingen, meditaties en affirmaties.

Je wordt bewust van al het moois dat in je verborgen ligt. Doordat je meer je innerlijke schatten leert kennen, kun je deze ook makkelijker in je dagelijkse leven inzetten. Bewust of onbewust.
Tegelijkertijd geniet je van de vele positieve effecten van yoga op de gezondheid en ontspanning. Het doel van yoga is het ervaren van eenheid in het lichaam, eenheid van lichaam en geest, eenheid met de ander.

Deugdenyoga maakt de prachtige maar soms moeilijke yoga filosofie, die vol met deugden zit, toegankelijk. Hierdoor wordt het makkelijker deze filosofie en de deugden toe te passen je leven.

“Je komt er in je uppie, als individu,
en als je huiswaarts keert voel je je verbonden met iedereen.”
Annelie

Vreugde
Deugdenkaart

Lessen
Elke les start met het lezen van een deugdenkaart waardoor je meer komt te weten over de diepere betekenis van die deugd.

Daarna volgt inleving op een deugd middels yoga oefeningen: houdingen (asana’s), ademtechnieken (pranayama) en meditatie.

Ontstaan
Deugdenyoga is ontstaan vanuit het Internationale Virtues Project van de Canadese psychologe Linda Kavelin Popov. Dit project biedt een methode voor het opvoeden van kinderen, maar stimuleert ook volwassenen om zelf in hun kracht te komen. Het is door de VN uitgekozen als het beste opvoedprogramma ooit, geschikt voor
alle culturen en levensovertuigingen.

De door Linda Popov beschreven 100 deugden, inspireerden Patty Jongemaets tot het ontwikkelen van Deugdenyoga. Inmiddels geven ruim dertig docenten ook Deugdenyoga op verschillende locaties in Nederland.

‘Een verrijking voor yogaland!’ – Yogamagazine, april 2012.

‘Deugdenyoga is een lijvig kleurrijk boek waar het plezier vanaf spat.’ – Tijdschrift voor Yoga, september 2012.

‘Dankzij Deugdenyoga haal ik het beste uit mezelf naar boven’ – cursist Deugdenyoga Docentenopleiding.

‘De deugden zijn schatten, diep van binnen bij ieder van ons aanwezig’ – uit ‘Haal het beste uit je kind én jezelf; opvoeden met deugden’ van Annelies Wiersema.

In deze video legt Patty uit wat Deugdenyoga is, wat het voor je doet en hoe het is ontstaan:

Save