BlogDeugd

De deugd matigheid brengt je weer terug in balans na de vakantie

De vakantie is weer voorbij. Voor een aantal van jullie al wat langer, voor sommigen misschien net achter de rug en voor een paar staat de vakantie misschien nog voor de deur. Dit keer trok ik een bijzondere deugd om weer de eerste nieuwsbrief mee te starten! De deugd matigheid. Er verscheen een glimlach op mijn gezicht; want deze deugd was misschien in de vakantie ook wel nuttig geweest, maar zeker ook erna.

Door Patty Jongemaets

Je herkent het misschien ook wel. Dat je tijdens de vakantie je misschien net wat vaker overgeeft aan de verleiding van iets lekkers (wat dat dan ook voor jou mag zijn). Ach, dat ene ‘lekkere’ (drankje, gebakje, broodje) meer of minder maakt toch niet uit, het is immers vakantie! Van velen hoor ik dat ze nu weer aan de lijn gaan of weer proberen gezond(er) te gaan leven. Dus even was het heel fijn en daarna moet je weer op de blaren zitten. En dat is precies wat met matigheid bedoeld wordt.

De balans terugvinden

De oude Grieken zeiden al dat ‘matigheid’ de grootste deugd is. Yoga zegt dat we door oefeningen en onthechting kunnen leren vermijden dat we tussen de twee uitersten van genot en pijn, heen en weer geknald worden. Dat we tussen deze twee de balans vinden. Dat is matigheid. En dan is de vakantie voorbij en wat doen we? Keihard werken, sommigen moeten een hoop inhalen van de tijd dat ze er niet waren of je denkt (of je baas denkt): je hebt vakantie gehad, dus kan je er volop tegenaan! En zo is de balans snel weer weg. Een leuke uitdagende deugd dus!

Deze keer heb ik in de deugdenyoga lessen vooral meegenomen dat in deze drukke maatschappij de balans gevonden kan worden door meer tijd te besteden aan het spirituele. Spirituele beoefening is een must. Eigenlijk zou je twee keer per dag een meditatie en wat yoga oefeningen moeten doen voor meer balans. Zoals je alle dagelijkse dingen doet die je belangrijk vindt; zo zou je ook een gewoonte kunnen maken voor het dagelijks doen van je spirituele beoefening. Je kunt al heel wat tijd winnen door wat minder op je mobiel of laptop te zitten. Dagelijks oefenen geeft een ervaring van gelukzaligheid en innerlijke stilte. Waardoor je vanzelf ook steeds meer zin krijgt in het regelmatig oefenen.

Verder is het vanuit de Chinese gezondheidsleer gezien heel belangrijk de balans in je ‘chi’ (energie) te vinden. Vaak zit onze ‘chi’ veel te hoog en dat geeft het resultaat dat we ziek worden. Dus belangrijk is dat we uit ons hoofd en in ons lichaam komen; de meeste energie zou eigenlijk onder ons middenrif moeten zitten. Spirituele beoefening helpt om echt de balans in onze ‘chi’ te vinden. Een mooi chinees spreekwoord: “Als chi stijgt, verschijnen honderden ziekten; als chi daalt, verdwijnen honderden ziekten.”

Daarbij werkt de deugd matigheid aan de balans tussen yin en yang.

Klaar voor de herfst

Wat is er nog meer zo bijzonder met die matigheid nu op dit moment? We gaan naar de herfst. Vanuit de ayurveda bekeken, is herfst het vata seizoen en dan is het belangrijk om de vata naar beneden te laten gaan. Dat betekent meer toewerken naar rust, regelmaat, reinheid. Heerlijke warme maaltijden, lekkere soepen en groente die dicht bij de aarde groeien. Wanneer we naar de herfst gaan, gaan we ons voorbereiden op de winter – de winterslaap – en dus alvast wat tot rust komen. Maar wat doen wij vaak? Keihard werken, alvast plannen maken voor de kerst en soms al voorbereiden op de vakantie voor volgend jaar. Kortom we zijn druk, druk, druk.

De hoogste tijd voor Yoga Nidra! Dat doen we dus ook in de yogales matigheid. Doe eerst wat actievere zonnegroeten om even je mind tevreden te stellen dat je ook beweegt. Doe dan de zonnegroeten heel langzaam of alleen de eerste paar oefeningen van de zonnegroeten heel, heel langzaam. Heerlijk! En verwen je dan met een Yoga Nidra. Je kunt verschillende Yoga Nidra ontspanningen vinden op YouTube. Of kom naar de Yoga Nidra les bij Dolfijn Wellness.